Sommergarderoben

Vi har vel alle kjent på den erfaringen av å rase rundt i byen, på senteret eller på nettet når feriepengene er rykende ferske og alt sitter løsere enn det som godt er. Det er deilig å endelig kunne unne seg litt ekstra, men dessverre er det ofte fristelsene vi ser foran oss som styrer, ikke hva vi faktisk mangler.

Legg antrekk for antrekk frem, og få en oversikt over hva du har

Unngå å gå i den samme fella

Det vi øver på, blir vi gode til. Derfor ender vi også ofte opp med å kjøpe det vi har mye av fra før. Neon kjøper alltid kjoler, eller topper, eller shorts. Gjennom mine år som butikkeier hørte jeg ofte “huff, nå må jeg slutte å kjøpe flere blå topper, blomstrete kjoler, hvite bluser, lange skjørt eller hva det nå var…mens de stod der ikledd nettopp det plagget de nevnte”.

Lag liste

Følg en tre-trinns plan for å renske garderoben, og starte på oppbyggingen av den nye, tidløse og personlige garderoben du kan ha glede av i mange år. Slik sparer du tid, penger, og frustrasjon, og føler deg fresh, fin og kul til alle anledninger. Sakte men sikkert blir du mer stilsikker og unngår alle bomkjøpene.

Og, triksene i denne artikkelen gjelder selvsagt for alle sesonger. Gjør de 3 trinnene for alle årets 4 sesonger.

3 trinn for å komme i gang

  1. Gå gjennom sommerklærne. Sorter de etter hva du har brukt de siste 2 somrene. Det du ikke har brukt fordi du ikke synes de er fine, eller de ikke passer, de kvitter du deg med. De du ikke har brukt, men liker, legger du i en egen haug. Favorittene du bruker masse, legger du til side.
  2. Ta for deg haugen med “Synes den er fin, den passer, men jeg bruker den ikke“. Det er ofte 2 årsaker til dette, enten er det anledningene til å bruke plagget som mangler, eller tilbehøret til antrekket som mangler. I det første tilfellet kan løsningen være å lære seg å ta plagget litt ned eller opp i “pyntefaktor” ved hjelp av nettopp tilbehøret. I det andre tilfellet, må du skaffe deg de plaggene, skoene, strømpene, den toppen, beltet, buksene som trengs for å få brukt de plaggene du allerede har, liker, men ikke bruker.
  3. Du må altså skrive en liste. På mobilen, så du alltid har den med. Først lager du antrekk på senga. Lat som du skal på ferie, du skal pakke og være borte i 4-6 uker, men du skal ha med deg alle sommerklærne dine og du har vaskemaskin. Sett sammen antrekk på senga, slipp fantasien, din personlige stil, tramp over egne usikkerheter og tenk at du skal starte litt på nytt. Hva mangler du? er det basicplaggene du ikke har? Toppen som skal inni? Skoene som passer? Toppen som dekker rumpa? Jakken i riktig lengde? Den casual kule olajakka som får alt til å se fresht og avslappet ut? Fargene? Eller er alt bare et virvar av ville farger og mønstre, må du kanskje finne en basisfarge som er “din”, enten det er blått, hvitt, beige..? For hver “mangel” du finner, skriv det ned! i detaljer!

Ro deg ned

Denne lista du ender med, den skal du heretter shoppe etter, og kun den. For husk, det haster ikke.

Det er nemlig ikke mest for at du skal forte deg for å skaffe alt du trenger av basics, festplagg, farger eller accessories. Det er mer for at du skal unngå å gå den samme fella og kjøpe enda flere “enkeltplagg” som ikke blir en naturlig del av en helhet.

I følge en artikkel i The Street Journal blir hjernen påvirket av hormoner, blant annet dopamin, under shopping. Vi blir også påvirket av denne “rusen” så vi er mer tilbøyelig til å ta dårlige avgjørelser.

Nå har du en plan, nemlig listen din. Du kan forandre, finjustere, forandre, legge til, krysse ut. Du skal ikke undervurdere gleden over å finne den helt perfekte hvite singleten. Eller Jakken som får alle buksene dine til å se så bra ut. Jakten er i gang, holde deg til planen og bli ekspert på antrekksbygging. Lykke til!